Hamburger považuji za svůj majsrštyk. Ani si nevzpomenu, kdy jsem s ním vlastně v kuchyni začala. Jedno vím ale jistě - svoji dokonalou podobu a chuť získal až v domácí housce.
Po svých nezdarech v pečení domácího pečiva jsem dlouhou dobu dělala burger do kaiserek. Sladká hamburgerová houska balená v sáčcích mě odpuzovala už od pohledu a dobrý burger s ní prostě neuděláte. Vyzkoušela jsem i mražené housky z Makra či rozpékané z Albertu, které nejsou zlé, ale vždycky to bude jen neurazí/nenadchne. Pokud ale opravdu chcete udělat dokonalý burger, který bude vrcholem vašeho grilování, pusťte se nejprve do pečení domácího pečiva.
Na bulky budete potřebovat:
- 450g hladké mouky
- 180ml vlažné vody
- 30g másla
- 35g čerstvého droždí
- 30g cukru
- 2 vejce
- 10g soli
Jak na to:
Do mísy prosejete hladkou mouku. Uprostřed utvořte důlek do kterého rozdrobíte čerstvé droždí, zasypte jej cukrem a zalijte vlažnou vodou. Pozor na teplotu vody. Musí být opravdu jen vlažná, jinak vám těsto nevykyne. Jakmile vzejde kvásek, přidejte vejce, rozpuštěné vlažné máslo a sůl. Vše promíchejte vařečkou. Jakmile se těsto spojí, prohněťte jej a nechte kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pokud se bude těsto při zpracování lepit, poprašte si ruce moukou. Není vhodné jej podsypávat pokud to není nutné. Jakmile těsto vykyne, rozdělte si jej na 6 dílů. Vytvarujte bulky, které nechte na plechu kynout dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca hodina). Po 15 minutách kynutí střed housek lehce zmáčkněte - vytvořte důlek. Zamezíte tak tomu, že housky vykynou hodně do výšky a burger se nebude dát ukousnout. Jakmile vykynou potřete je rozšlehaným vejcem a posypte sezamovým semínkem. Pečte v horkovzdušné troubě na 200° 10-15 minut.
TIP:
- Jakmile dáte předehřívat troubu, doporučuji dospod vložit kastrůlek s vodou. V troubě se vytvoří pára, díky které budou housky krásně vláčné.
- Stupně ani délka pečení není dogma. Nezapomeňte, že každá trouba je jiná. Pokud by bulky nezlátly, vždy můžete přidat teplotu, případně vrchní pečení. Délku poznáte podle toho, že bulky krásně zezlátnou.
- Doporučuji zkusit sehnat klasické vážené droždí, které se dalo dřív koupit v jakékoli sámošce na pultu. U pár kostek z obchodu kynutí nešlo vždy podle mých představ. Bohužel si již nepamtuji značku. Naopak se mi osvědčily ty s modrým slonem.
- Pokud chcete housky s matným povrchem, potřete je jen mlékem. Sezamové semínka pak ale nedrží tak dobře.
Žádné komentáře:
Okomentovat