Vždy jsem toužila péct vlastní pečivo. Bohužel tato kapitola mého snažení byla zpočátku velmi nešťastná. Housky byly v lepším případě dobré jen hned po upečení, v tom horším byly po vytažení z trouby jako šutr. Nejčastějším nedostatkem pak bylo, že pečivo bylo sice nadýchané, ale zároveň příliš hutné. Nevěděla jsem co dělám špatně. Říkala jsem si, že je to možná absencí robotu nebo taky trpělivosti, kdy těsto nehnětu dost dlouho. Tento boj jsem však nevzdala a dneska mám skvělý, několika hosty osvědčený recept na domácí cibulové housky. Kombinací různých receptů jsem našla těsto, které nejen že je velmi jednoduché a rychlé na přípravu, ale výsledkem jsou báječné nadýchané housky, které - pozor - jsou výborné i druhý den :)
Na cibulové housky budete potřebovat:
- 470 g hladké mouky
- 90 g másla
- 270 ml vlažné vody
- 1 lžičku cukru
- 3 lžičky soli
- 30 g čerstvého droždí (možno nahradit 10-ti g sušeného)
- 1 velká cibule
Jak na to:
Do mísy prosejte hladkou mouku. Vytvořte v ní důlek, do nějž nalijte vlažnou vodu, rozdrobte droždí a zasypejte lžičkou cukru. Pozor na teplotu vody! Musí být opravdu jen vlažná. Pokud to s teplotou vody přeženete, zabijete droždí a těsto vám nevykyne. Takto připravený kvásek nechejte pracovat na teplém místě. Tento krok nesmíte uspěchat, mělo by to vliv na kvalitu kynutí. Mezi tím co kvásek pracuje, nakrájejte cibuli nadrobno a opečte ji lehce do zlatova na cca 20g másla. Nechte vychladnout. Že vám kvásek dobře vzešel poznáte podle toho, že se na jeho povrchu vytvoří bublinky, něco jako pěna. Nyní je načase přidat sůl, opečenou cibulku (opět pozor na teplotu) a 70 g rozpuštěného vlahého (nikoli horkého) másla. Vše pořádně vařečkou promícháte. Jakmile se těsto spojí, je na čase si ušpinit ruce a těsto prohníst. Tím, že jej nejprve spojíte vařečkou by se nemělo příliš lepit na ruce. Není nutné hníst dlouho, ale pracujte s ním, dokud nevytvoříte nelepivé hladké, pružné těsto. Budete překvapeni jak dobře se vám s ním pracuje. V případě potřeby jej podsypte, ale s moukou to nepřežeňte. Jakmile máte hotovo, posypte lehce moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Bude to trvat cca 40 minut. Těstu ten čas dejte. Vyplatí se to. Jakmile těsto vykyne, znovu jej lehce prohnětejte a začněte tvořit housky. Mám nejraději pletené, ale dá se vytvořit jakýkoli tvar. Vytvořte jeden delší váleček. Do jeho středu upevněte zahnutím dospod váleček druhý, poloviční délky. Z takto připravených dílů upletete klasický cop. Až se konce potkají, zamáčkněte je lehce dospod. Takto hotové housky dejte na plech, kde je nechejte opět vykynout. Pozor tedy na vzdálenosti mezi jednotlivými kusy, aby se neslepily. Těsto by mělo opět zdvojnásobit svůj objem. Obvykle jich z uvedeného množství udělám 6-8, dle velikosti. Jakmile jsou všechny housky vykynuté, potřete je vodou, případně posypte lněným semínkem nebo hrubozrnou solí. Pečte zhruba na 190° - 210° horkovzduch, 15-20 minut ve střední části trouby. Housky ráda podávám k různým předkrmům, ale i naplněné jako sváču do práce či na výlety.
TIP:
- Stupně ani délka pečení není dogma. Nezapomeňte, že každá trouba je jiná. Začněte raději na nižších stupních. Pokud by housky nezlátly, vždy můžete přidat. Délku poznáte podle toho, že housky krásně zezlátnou.
- Doporučuji zkusit sehnat klasické vážené droždí, které se dalo dřív koupit v jakékoli sámošce na pultu. U pár kostek z obchodu kynutí nešlo vždy podle mých představ. Bohužel si již nepamtuji značku. Naopak se mi osvědčily ty s modrým slonem.
- Cibuli jsem začala přidávat jako obměnu. Cibule housky nádherně provoní i ozvláštní její chuť. Pokud však někomu nechutná nebo mu nedělá jeji konzumace dobře, z těsta ji jednoduše vynechejte.
- Pokud náhodou doma nemáte čerstvé droždí, sáhněte klidně i po sušeném. Občas se k němu také uchýlim, ale nejsem tak spokojenáá s kynutím. Takže vždy vybírejte nějakou ověřenou značku.



Žádné komentáře:
Okomentovat