pondělí 27. března 2017

Cannelloni plněné špenátem s rajčatovou omáčkou



Tohle jednoduché bezmasé jídlo je plné čistých chutí a zaručeně potěší i masožravce. Cannelloni jsou těstoviny, které patří k těm méně známějším druhům. Jedná se o velké válečky, které můžete plnit dle libosti. Protože ani v restauracích nejsou tak hojně využíváné jako jiné druhy těstovin, byl to jeden z důvodů proč jsem si je oblíbila. 


Na cannelloni budete potřebovat: 
  • 1 balení - 250g cannelloni
  • 500 g čerstvého baby špenátu
  • 1 balení - 250g sýru ricotta
  • 1 vejce
  • 2 plechovky krájených loupaných rajčat
  • strouhaný parmazán
  • čerstvá bazalka
  • olivový olej
  • 1 střední cibule
  • několik stroužků česneku
  • sůl
  • pepř
  • třtinový cukr
Jak na to:

Nejprve si připravte náplň. Plochou nože rozmáčkněte stroužek česneku a vhoďte jej do pánve  s kapkou olivového oleje. Nechte lehce provonět a přidejte baby špenát, který nechejte povadnout. Jakmile špenát trochu vychladne, přendejte do mísy, kde jej smícháte s riccotou a jedním rozšehaným vejcem. Tři stroužky česneku utřete se solí a přidejte do náplně. V případě potřeby dochuťte ještě solí a pepřem. Dejte vařit vodu na těstoviny. Pořádně ji osolte a do vody přidejte olivový olej. Protože se cannelloni musí nechat jen lehce projít varem, který pak musíte zastavit, doporučuji si připravit mísu s ledovou vodou, kde těstoviny ochladíte. Do vařící vody nevkládejte všechny těstoviny naráz ale vkládejte takové množství, abyste mohli těstoviny rychle vyndat a nevařily se déle, než je třeba. Množství těstovin si případně upravte podle velikosti pekáčku, v kterém budete připravovat. Postupně takhle nechejte varem projít potřebné množství. Vařte maximálně minutu a po té ihned vyndejte a nechte ochladit. Pozor opět na množství v chladící míse - těstoviny by se vám mohli slepit a následně potrhat. 
Jakmile tedy budete mít těstoviny ochlazené (postačí minuta až dvě), můžete pokládat na olivovým olejem vymazanou zapékací mísu. Ručně potom naplňte jednotlivé kusy a vkládejte zpět do zapékací mísy. 
Posledním krokem je připravení rajčatové omáčky. Na olivovém oleji zpěníte na drobno nakrájenou cibuli. Přidejte dvě plechovky krájených loupaných rajčat. Lehce povařte. Ochutíte česnekem utřeným se solí, pepřem a trochou třtinového cukru. Na závěr přidáte najemno nasekanou čerstvou bazalku. Takto připravenou omáčku rozprostřete na připravené těstoviny v zapékací míse. Těstoviny musí být omáčkou zakryté, jinak se Vám spálí. Zápékejte v troubě vyhřáté na 185° 10-15 minut. Před podáváním posypejte strouhaným parmazánem a ozdobte čerstvou bazlkou.

TIP:

  • Česnek není všemi strávníky vždy dobře tolerován. Protože k tomuto jídlu neodmyslitelně patří doporučuji z něj vyndat klíček. Stává se pak daleko lépe stravitelný.
  • Při přípravě doporučují čenek skutečně utřít se solí. Ne jen lisovat. Lépe pak jídlo ochutí. 
  • Pokud si chcete jídlo připravit dopředu tak naplněné těstoviny lze obalené fresh folií uchovat v lednici i dva dny. Zapečení s rajčatovou omáčkou doporučuji až před podáváním. Pokud máte malou - jednoporcovou mísu na zapékání jako já na fotce, můžete si takto předpřipravené jídlo uchovat v lednici i na více dní a pak zapékat po jednotlivých porcích.
  • Parmazán je možné přidat i do samotné rajčatové omáčky. Pokud má rád někdo sýr rozpečený, tak je možné parmazán na povrch přidat i 5 minut před koncem pečení.
  • Parmazán je možno nahradit levnější variantou grand padano. Občas používám i směs italských strouhaných sýrů. 
  • Na nápň můžete použít i mražený listový špenát.
  • Když se vám v sezóně urodí hodně rajčat, můžete připravit omáčku i z rajčat čerstvých. Protože ale kvalita rajčat v obchodech bývá mizerná, dávám přednost konzervě

Žádné komentáře:

Okomentovat