Cibulovou marmeládu miluji. Nejen, že hamburgeru dodá nezaměnitelný šmrnc, je i skvělým doplňkem ke grilovaným masům. V neposlední řadě ji můžete věnovat jako jedlý dárek.
Pokud budete chtít věnovat někomu cibuládu jako jejdlý dárek, doporučuji postupovat podle nešizeného receptu. Chutě jsou více kompaktní. V tipech však najdete způsob jak cibuládu můžete ošidit a přiznám se, že do burgrů často používám právě šizenou variantu. Nejen, že tato varianta je dalko rychlejší, ale je i méně náročná na suroviny. Nikdy se mi tedy nestane, že bych vše potřebné neměla doma. A protože můj muž nemá moc vinné jídla v lásce, potěším tím i jej.
Na cibuládu budete potřebovat:
- 1kg červené cibule
- 50g másla
- 80ml červeného vinného octa
- 200ml červeného vína
- 50ml portského vína
- 60g třtinového cukru
- snítka čerstvého rozmarýnuu
- 1 větší stroužek česneku
- kapka oleje
- sůl, pepř
Jak na to:
Máslo nechce rozpustit na pánvi. Přidejte do něj kapku oleje, aby se vám nepřipalovalo. Cibuli nakrájejte na půlkolečka a dejte opékat dokud nezačne lehce hnědnout. Snítku rozmarýnu nasekejte na jemno a přidejte k cibuli. Nechte lehce provonět. V této fázi cibuli zalijte červenám vínem, vinným octem a portským. Česnek utřený se solí přidejte do tekutiny, lehce povařte a zasypete třtinovým cukrem. Vařte na mírném plameni a občas míchejte, aby se vám cibuláda nepřipálila. Jakmile se tekutina odpaří, konzistence bude vypadat jako klasická marmeláda s kousky cibule. Že máte hotovo poznáte také tak, že když vařečkou projedete středem pánve, tekutinu oddělíte a chviličku bude trvat než se spojí. Dochutíte solí a čerstvě mletým pepřem.
TIP:
TIP:
- Pokud chcete cibuládu využít jako jedlý dárek, doporučuji nahradit máslo olejem. Máslo totiž po zatuhnutí vytvoří na povrchu povlak - skvrnky a vizuálně nepůsobí příliš hezky.
- Pokud cibuládu budete chtít dále uchovat, horkou ji nalijte do sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Pokud sklenice dobře těsní, není potřeba zvařovat.
- Uvedené množství tekutin v receptu není závazné. Každý vinný ocet i víno může být jinak kyselé. Pokud se vám bude zdát chuť příliš ostrá, nebojte se přidat cukr. Ten však přidávejte postupně, aby marmeláda nebyla přiliš tuhá/tvrdá po zchladnutí.
- Česnek je lepší vždy utřít se solí. Jeho chuť bude intenzivnější než když jej prolisujete či nakrájíte.
- Pokud si chcete práci ulehčit, můžete cibuládu "ošidit". Na recept pak stačí pouze máslo, cibule, vinný ocet a třtinový cukr. Chuť je také dobrá. Lehce zhnědlou cibuli po opečení pak zalijete jen vinným octem v takovém množství, aby byla tak do 1/3 ponořena. Chuť vyladíte třtinovým cukrem. Možno dochutit také rozmarýnem, česnekem, solí a pepřem jako v originálním receptu.

Žádné komentáře:
Okomentovat