úterý 11. dubna 2017

Domácí hamburger 3. část - jdeme do finiše :)


Housky upečeny, cibuláda hotová, teď už jen zkompletovat vše bez čeho se geniální burger neobejde.


Hamburger si můžete naplnit prakticky čímkoli co máte rádi. I já dělám občas obměny, kdy přidám volské oko, rukolu či jiný druh masa. Níže je však recept na moji osvědčenou top klasiku, kterou jsem hostila již nespočet kamarádů. Tímto také za foto děkuji jednomu z nich :)

Na 4 hamburgery budete potřebovat:

  • 1 kg předního hovězího masa 
  • 100g másla
  • 1 větší rajče
  • 4 listy salátu (hlávkový, lollo biondo)
  • 3 kyselé okurky
  • 1 bílá cibule
  • 12 plátků slaniny
  • 4 plátky chedaru
  • 4 hamburgerové housky
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce domácího případně kvalitního kečupu
  • hotovou cibulovou marmeládu
  • sušenou směs bylinek bez soli (používám koření od Davídka ve složení - rozmarýn, bazalka, oregano, česnek, cibule, paprikové floky, pepř černý, petržel list, které je k dostání na farmářských trzích v Plzni nebo na jejich eshopu)
  • sůl, pepř
  • olej

Jak na to:

V první řadě vložte do trouby plech a zapněte ji na 60° na horkovzduch. Budete to potřebovat k udržování jednotlivých komponentů v teple, aby nedošlo k tomu, že než burger složíte, bude studený jak psí čumák :)
Rozkrojte housky na dvě poloviny a nasucho je opečte na pánvi. Opékejte na mírném plameni, aby nedošlo ke spálení. Opékejte tak dlouho aby byl povrch tvrdší. Houska pak bude krásně křupavá a nerozmáčí se jednotlivými ingrediencemi. Jakmile máte hotovo, dejte do trouby udržovat v teple. Položte ji opékanou stranou vzhůru. V kastrůlku si rozehřejte máslo a přidejte do něj bylinkovou kořenící směs. Opět vložte do trouby. Na pánvi opečte nasucho slaninu z obou stran do křupava. Dejte vyčkat do tepla k ostatnímu. Namleté hovězí osolte a opepřete. Dobře propracujte, aby maso dostalo pokojovou teplotu. Po té z něj vytvarujte 2cm vysokou placku kterou ve středu lehce promáčkněte. Maso se při opékání zvedne a bez toho by se nemuselo dobře propéct. Opékejte z každé strany 3-5 minut, podle toho, jak jej máte rádi propelčené. Hovězí maso by se  nemělo propékat více než medium - tedy do růžova. Zůstane tak krásně šťavnaté. Pro tento stupeň propečení vám budou stačit tři minuty z každé strany. Na maso položíte plátek chedaru a vložíte k ostatním komponentům do trouby. Ve výpeku prohřejete cibuládu a budete udržovat v teple. Z trouby vytáhnete housky, které potřete na obou opečených půlkách bylinkovým máslem a následně smíchaným kečupem s dijonskou hořticí. Na spodní část položíte list salátu, 2 plátky nakrájeného rajčete,  3 plátky kyselé okurky a 4  tenká půlkolečka cibule. Na to usaďte flákotu masa, na chedar položte 3 plátky opečené slaniny, kterou lehce překryjete lžící cibulové marmelády. Přiklopíte druhou půlkou housky a můžete podávat.

TIP:

  • Na domácí hamburger používejte VŽDY kusové hovězí maso. Pokud máte mlýnek doma, namelte si sami, pokud ne, požádejte o namletí v řeznictví. Když koupíte maso již namleté, výsledek nikdy nebude takový.   
  • Při výběru masa je důležité, aby mělo obsah tuku alespoň 20%. Pokud by maso bylo méně tučné nebude vám držet a při opékání se může drolit a rozpadat.
  • Důležitá je i pokojová teplota při opékání. Bez toho se Vám maso dobře nepropeče.
  • Pokud možno využijte domácí kečup. Oproti chuti kupovaného se dost liší a výsledná chuť  dijonskou hořčicí je daleko lahodnější.
  • Doporučuji si v troubě nahřát i talíře, na kterách budete podávat - jen pozor při servírování ať se nepopálíte :)
  • Nebojte se, že je burger příliš vysoký. Pokud jste houskám dali čas a dobře vykynuly, půjde burger sevřít tak, aby se dal ukousnout.







Žádné komentáře:

Okomentovat