Kdo by neznal tuhle americkou barevnou sladkost. Děti ji milují, Homer Simpson ji miluje, stejně jako policajti ve filmech. S tímto receptem je budete milovat i Vy :)
Už dřív jsem se pokoušela o domácí koblihy, ale tyto pokusy nebyly moc úspěšné. K výrobě donut jsem se dostala vlastně náhodou. Už nějakou chvíli dodávám zákusky do plzeňské kavárny (i to je důvod proč jsem si teď dala s dalším receptem na čas:)). Každoročně se u nás v Plzni konají Slavnosti svobody, kdy celé město slaví osvobození americkou armádou ke konci druhé světové války. Protože kavárna je v centru tohoto dění, bylo zadání jasné - americké dezerty. Donuty byly první co mi přišlo na mysl, už jen proto, že ta pestrobarevnost prostě láká k nakousnutí.
Na těsto budete potřebovat:
- 400g polohrubé mouky
- 100g hladké mouky
- 80g cukru moučka
- 2 lžíce cukru krupice
- 30g čerstvého droždí
- 250ml polotučného mléka
- 3 žloutky
- 100g másla
- špetka soli
- olej na smažení
Jak na to:
Do mísy prosejeme mouky se špetkou soli a cukrem. Do takto připravené směsi vytvoříme důlek do kterého nalijeme vlažné mléko. Do mléka rozdrobíme droždí a zasypeme cukrem krupice. Necháme vzejít kvásek. Jakmile vzejde, přidáme žloutky, rozpuštěné vlažné máslo a těsto zamícháme. Hněteme dokud není těsto pružné a hladké. V případě potřeby podsypeme trochou mouky. Jakmile máme těsto zpracované, lehce zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Jakmile těsto vykyne, rozválíme jej na placku, ze které vykrajujeme kolečka. Vykrojené donuty přesuneme na pečící papír, kde je necháme zhruba 25 minut dokynout. Takto připravené donuty smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Po té necháme na papírových utěrkách okapat.
Na polevu budete potřebovat:
- 60g másla
- 15ml vody
- 300g cukru moučka
- potravinářská barviva
- posypky
Jak na to:
Rozpustíme máslo, přidáme vodu a přimícháme cukr. Na plotně rozehříváme do rozpuštění. Takto připravenou polevu rozdělíme na více částí, které obarvíme gelovými barvami. Jednotlivé koblihy pak namáčíme. Poleva velmi rychle tuhne takže ihned po namočení posypeme zdobením. Pokud bude poleva příliš tuhá, je možné ji rozehřát v mikrovlnce nebo na plotně.
TIP:
- K vykrojení donutů můžete použít sklenici se širokým průměrem. Střed pak vykrojíte panákovkou. Nezapomeňte sklenici vždy namočit do mouky. Pokud je budete chtít tvořit častěji, určitě investujte do tvořítka od Tescomy. Stojí 149,-. Součástí jsou i kleště, které pomohou při namáčení.
- Při smažení koblih musí být v hrnci oleje dostatek, aby koblihy plavaly. Pozor na délku smažení. Jde to opravdu velmi rychle.
- Vykrájené středy můžete taky osmažit jako mini koblížky. Je potřeba je nechat dokynout, stejně jako donuty. Po okapání je pak obalte ve skořicovém cukru.
- Na obarvení lze využít i suché potravinářské barvy, ale nejsou tak pestré. Zkusila jsem jednou a žlutá barva je navíc nepříjemně hořká.


Žádné komentáře:
Okomentovat